Lidská práva v islámském světě - Chlaňová, Radka (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá přiblížením pojetí lidských práv v Islámu, a to nejprve vysvětlením islámského práva jako takového, jeho vzniku, dějinného vývoje, a problematiky, popisuje základní pojmy lidských práv v Islámu, jako jsou svoboda, rovnost a bratrství, postavení ženy ve společnosti a také nabízí základní odlišnosti s Deklarací všeobecných práv a svobod. Hlavním problémem je zde neměnnost islámského práva po staletí. Dále popisuje dějiny islámského světa ve dvacátém století a pokusy těchto států vymezit se z nadvlády západu, a také vývoj revoluce v Íránu v letech 1978 - 1979, který následoval podobně i ve státech sousedních.
Human Rights in Islam
Keywords: lidská práva; islám; šarí´a; fikh; západní svět; svoboda; Listina práv a svobod; islamismus; dějiny; revoluce; boj za lidská práva; Human rights; Islam; šarí´a; fikh; Western world; freedom; Universal declaration of Human Rights; Islamism; history; revolution; fight for human rights