Bioaktivní látky ve vybraných bylinných a ovocných čajích - Bartošová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na stanovení celkového obsahu fenolických látek, antokyanů a vitaminu C u běžně dostupných ovocných a bylinných čajů z komerčních zdrojů. Celkový obsah fenolických látek v čaji se liší v závislosti na druhu čaje, způsobu zpracování, přípravy a podmínek louhování. Nicméně všechny druhy čajů jsou zdrojem těchto látek, které působí antioxidačně a chrání tělo před poškozenými volnými radikály. Kromě fenolických látek čaje obsahují také další sloučeniny, které mohou mít vliv na lidské zdraví. V první fázi výzkumu proběhlo stanovení celkového obsahu fenolických sloučenin pomocí spektrofotometru za využití Folin-Ciocâlteuovo činidla na základě redukčních vlastností polyfenolů. Množství celkových polyfenolů bylo vždy zjišťováno z výluhů jednotlivých čajů po 5 min louhování a po 30 minutách louhování jednotlivých čajů. Nejvyšší koncentrace fenolických látek u ovocných čajů byla zaznamenána u čaje s příchutí borůvky a u bylinných čajů to bylo u čajů z šípků a mateřídoušky. Dalším krokem byla detekce vitaminu C u jednotlivých druhů čajů, následně došlo ke stanovení celkových antokyanů, které bylo provedeno rovněž spektrofotometrickou metodou. Vitamin C byl prokazatelně nejvíce zastoupen u čaje ibiškového, a to až 40krát ve větším množství než v šípkovém čaji. Nejvyšší množství vitaminu C v rámci ovocných čajů bylo změřeno u čaje s příchutí citronu. U některých čajů nebyl vitamin C vůbec detekován. Celková koncentrace antokyanových barviv v obsahu jednotlivých čajů byla nejvyšší opět u čaje ibiškového. Některé bylinné čaje neprokázaly přítomnost antokyanových barviv.
Bioactive compounds in selected herbal and fruit teas
Keywords: bioaktivní látky; fenolické látky; vitamin C; antokyany; ovocný čaj; bylinný čaj; antioxidanty; bioactive substances; phenolic substances; vitamin C; anthocyanins; fruit tea; herbal tea; antioxidants