Šlechtické nobilitace 1627-1637 - Austová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce "Nobilitace 1627-1637" se zabývá výzkumem nobilitačních listin z fondu České dvorské kanceláře, v období od vydání Obnoveného zřízení zemského do smrti Ferdinanda II. se zaměřením na nově nobilitované osoby. První část práce je věnována vývoji nobilitací v českých zemích a problematice titulatury po vydání Obno-veného zřízení zemského a poukázat na rozdíly mezi normou, které Obnovené zřízení zemské představuje, a praxí, kde se projevila potřeba větší diferenciace titulatury. Další část práce se snaží ukázat průběh nobilitačního procesu od sepsání žádosti po vydání šlechtického privilegia. Poslední část práce se věnuje nobilitovaným osobám. Pomocí dat vytěžených z listin a následného průzkumu literatury se tato část práce snaží zodpo-vědět některé kladené otázky - tj, např. za jaké zásluhy bylo možné v pobělohorském období získat šlechtická privilegia, z jakého prostředí noví šlechtici pocházeli a zda se dále vyvíjela jejich kariéra. Tato část práce také obsahuje krátké biogramy jednotli-vých nobilitovaných osob, které sledují vzestupy a pády těchto nových šlechticů a jejich rodin.
Nobilitation 1627-1637