Porovnání činnosti Horské služby České republiky a Horské záchranné služby Slovenské republiky - Ulejová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce je rozdělena do dvou částí, a to na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část je rozdělena ještě na dvě samostatné kapitoly. První kapitola se věnuje Horské záchranné službě Slovenské republiky, druhá Horské záchranné službě České republiky. V obou kapitolách se pak budu věnovat postupně historii horských služeb, popíši jejich organizační strukturu, k nim se vázající legislativu, rozmístění základen, požadavky na kvalifikaci k výkonu povolání horského záchranáře, jejich kompetence a s tím související specializace. Výzkumná část se zabývá a porovnává rozdíly mezi českou Horskou službou a slovenskou Horskou záchrannou službou. K získání poznatků jsem zvolila kvalitativní typ výzkumu formou strukturovaného dotazníku s pěti českými a pěti slovenskými profesionálními horskými záchranáři. Mým cílem bylo popsat rozdíly mezi oběma horskými službami především v oblasti kompetencí zdravotnických, nezdravotnických a v problematice specializací. Zajímala jsem se o přijímací řízení a hlavní náplň práce horských záchranářů v rámci oblasti jejich působení, tedy jaké nejčastější zásahy záchranáři v daných oblastech vykonávají.
Comparison of activities of the Mountain Rescue Service of the Czech republic and Mountain Rescue Service of the Slovak republic
Keywords: horská záchrana; Horská záchranná služba Slovenské republiky; Horská služba České republiky; horský záchranář; kompetence horských záchranářů; specializace horských záchranářů; přijímací řízení; typy zásahů horské služby; Mountain rescue; Mountain Rescue Service of the Slovak Republic; Mountain Rescue Service of the Czech Republic; Mountain rescuer; Competencies; Specializations; Admissions; Interventions of the Mountain Rescue Service