Pink Floyd a český kulturní kontext - Jiránková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce je analýza recepce a rezonance britské artrockové skupiny Pink Floyd v českém kulturním prostředí druhé poloviny 20. století s důrazem na období působení komunistického režimu v Československu. Nejprve je popsán hudebně-kulturní diskurz zahraniční i české hudební scény. Následující část představuje samotnou skupinu Pink Floyd. Dále se práce věnuje recepci skupiny v českém tisku 70. a 80. let. Následuje analýza vlivu Pink Floyd na českou hudební tvorbu. Pozornost je věnována také textům kapely a jejich komparaci s českými překlady, parafrázemi a coververzemi.
Pink Floyd and the Czech cultural context
Keywords: Pink Floyd; art rock; hudební publicistika; komunismus; coververze; překlad; parafráze; literární analýza; Pink Floyd; music journalism; communism; coverversion; translation; paraphrase; literary analysis