Včelařsky významné pylodárné rostliny letního a podletního aspektu v okolí Volar na území CHKO Šumava - Pašková, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo určit pomocí pylové analýzy botanický původ pylových rousek odebraných v CHKO Šumava u obce Volary a vyhodnotit význam jednotlivých rostlinných druhů v potravě včely medonosné. Součástí práce je také statistické vyhodnocení, kterým se zjišťovalo, v kolika odběrech se určitý rostlinný taxon vyskytl a jaký podíl má určitý rostlinný taxon v celkové pylové snůšce. Celkem bylo z odebraných pylových rousek letního a podletního období roku 2011 určeno 18 typů pylových zrn. Práce je doplněna fotografiemi vybraných pylových zrn.
Important plants in terms of pollen for bee-keeping in the summer and late summer in the area of the protected landscape Šumava
Keywords: včela medonosná; pylové rousky; včelí pastva; nektar; medovice; mikroskopický preparát; honey bee; bee pollens; bee pasture; nectar; honeydew; microscopic preparate