Způsob plnění krizových opatření dle krizového zákona vybranými územními samosprávnými celky - Švejdarová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2021)
Krizový management a plnění krizových opatření je aktuálním tématem nejenom v České republice, ale i ve světě. V této diplomové práci bylo zkoumáno plnění mimořádných opatření a krizových opatření, prioritně dle krizového zákona, vybranými územními samosprávnými celky. Prvořadě se zabývalo plněním krizových a mimořádných opatření vyhlášených v souvislosti s bezpečnostním problémem České republiky, který se týká epidemie způsobené onemocněním Covid-19. Teoretická část pojednávala o krizovém řízení a informacích spojených s tématem diplomové práce. Cílem diplomové práce byla komparace způsobu plnění krizových opatření ve vybraných územních samosprávných celcích, při epidemii Covid-19 v roce 2020 na území České republiky, a to dle platných právních předpisů, prioritně krizového zákona. Přičemž byla nalezena odpověď na výzkumnou otázku: "Plní vybrané územní samosprávné celky krizová opatření vyhlášená vládou, mimořádná opatření vydaná Ministerstvem zdravotnictví a uskutečňují je v souladu s platnými právními předpisy?". Ke splnění cíle byly základem komparace řízené polostrukturované rozhovory s odborníky na úseku krizového řízení vybraných obcí s rozšířenou působností v Ústeckém a Libereckém kraji. Po komparaci odpovědí respondentů byla provedena také SWOT analýza celé situace, z které nám vyplynula možnost využití nejatraktivnější strategie ze všech 4 možných strategií SWOT analýzy. Tato ofenzivní strategie využívá příležitostí za pomoci silných stránek. V diskuzi je propojení komparace odpovědí respondentů a SWOT analýzy výsledkem plnění krizových a mimořádných opatření vybranými územními samosprávnými celky. Tato práce může sloužit jako výukový materiál na školách zabývajících se krizovým řízením či jako předloha způsobu plnění opatření v průběhu nečekané a nové krizové situace.
Method of execution crisis provisions according to the crisis law in selected regional self-governing units
Keywords: Krizová opatření; krizový zákon; pandemie; SARS-CoV-2; územní samosprávné celky; Crisis measures; Crisis Law; Pandemic; SARS-CoV-2; Regional self-governing units