Veřejné rozpočty - zdroj rozvojového potenciálu na úrovni obcí - Rozboudová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou obecních rozpočtů, kdy hlavním cílem je analýza finančních prostředků vybrané obce jak na příjmové straně rozpočtu, tak na straně výdajové. V teoretické části práce je obecně charakterizována veřejné správa, veřejné finance, obecní zřízení a rozpočet obce včetně vymezení oblasti příjmů a výdajů. Také je definován pojem fiskální federalismus, jeho vývoj a základní modely. Praktická část v úvodu konkretizuje vybranou obec, kterou je Statutární město České Budějovice. V průběhu sledovaného období 2010 až 2016 je následně analyzován vývoj schváleného rozpočtu a skutečného hospodaření. Z hlediska příjmů je sledován dopad změn rozpočtového určení daní na daňové příjmy města a objem čerpání evropských dotací vzhledem ke změně programového období. Z hlediska výdajů je specifikován postup města při zadávání veřejných zakázek včetně stanovení hodnotících kritérií.
Public budgets - source of developement potential at municipal level
Keywords: veřejný rozpočet; veřejné finance; obec; daňové příjmy; dotace; veřejné zakázky; public budget; public finance; municipality; tax revenues; subsidies; procurement