Adaptační kurz jako nástroj třídního učitele 2. stupně ZŠ k poznání třídního kolektivu - Tenklová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá vlivem participace třídního učitele na adaptačním kurzu na poznání kolektivu žáků. V teoretické části je věnovaná pozornost pojmům zážitková pedagogika a adaptační kurz. Dále popisuje různé druhy metodologií stavby adaptačního kurzu a navrhujeme možnosti participace třídního učitele při jeho realizaci. Výzkumná část popisuje kvalitativní studii o 3 respondentech, kteří v roli třídního učitele absolvovali adaptační kurz se svou novou třídou při různé participaci. Výsledky výzkumu popisují, jak třídní učitelé vnímají adaptační kurz jako nástroj jejich poznání žáků a třídy jako skupiny v závislosti na jejich participaci na adaptačním kurzu.
Adaptation course as the class teacher's tool to get to know the class collective
Keywords: adaptační kurz; třídní učitel; participace; základní vzdělávání; žáci; zážitková pedagogika; třídní kolektiv; adaptation course; class teacher; participation; basic education; pupils; experiential pedagogy; class group