Užívání nitroglycerinu z ošetřovatelského hlediska - Gutová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce, zpracovaná na téma Užívání Nitroglycerinu z ošetřovatelského hlediska, se zabývá současným stavem, cíli práce a hypotézami, metodikou, výsledky, diskuzí a závěrem. Současný stav dané problematiky práce se zabývá přehledem onemocnění kardiovaskulárního systému, jako jsou ateroskleróza, ischemická choroba srdeční, hypertenze, infarkt myokardu, plicní embolie, tromboembolická nemoc, náhlá koronární smrt. Tato část se také věnuje dědičnosti kardiovaskulárních onemocnění, podílu rizikových faktorů na vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Dále je zde podrobněji pojednáváno o mechanismu účinku nitrátů. Práce se také zabývá rolí sestry v ošetřovatelské péči, informovaností pacienta, komunikací a edukací pacienta, užívajícího nitráty. Závěr kapitoly je věnován příkladům ošetřovatelských diagnóz.
Taking Nitroglycerine from Nursers´point of View
Keywords: Edukace; kardiovaskulární onemocnění; komunikace; nadužívání; Nitroglycerin; ošetřovatelská péče; prevence; rizikové faktory; role sestry; Education; cardiovascular diseases; communication; overuse; nitroglycerin; nursing care; prevention; risk factors; the role of the nurse