Charles Dickens and Mark Twain, the English and American Perspective on Child Heroes Portrayal - Macková, Vanda (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá zobrazením dětských hrdinů v anglické a americké literatuře, v tvorbě Charlese Dickense a Marka Twaina. Vybraná díla jsou Oliver Twist, David Copperfield, Dobrodružství Toma Sawyera a Huckleberryho Finna. Jejich osudy jsou analyzovány v tématech dětské práce a chudoby, rasismu, náboženství, vzdělávání a výchově a v zobrazení světa dětským pohledem v kontrastu s pohledem dospělých postav. Závěrečná kapitola je věnována analýze humoru v dílech těchto autorů. Důraz je tedy kladen na sociální aspekt Dickensovy a Twainovy tvorby. Cílem práce je vystihnout zobrazení těchto dětských hrdinů a jejich jednání v literatuře 19. století, a reflektovat tak i život obou autorů.
Charles Dickens and Mark Twain, the English and American Perspective on Child Heroes Portrayal
Charles Dickens a Mark Twain, vyobrazení dětských hrdinů v anglické a americké literatuře
Keywords: Charles Dickens; Mark Twain; Oliver Twist; David Copperfield; Tom Sawyer; Huckleberry Finn; chudoba; rasismus; víra; vzdělávání; výchova; humor.; Charles Dickens; Mark Twain; Oliver Twist; David Copperfield; Tom Sawyer; Huckleberry Finn; poverty; racism; religion; education; upbringing; humour.