Longitudinální sledování tělesného růstu českobudějovických dětí ve výběru individuálních růstových křivek - Hartlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je zaměřena na dlouhodobé sledování, zachycení a zhodnocení parametrů tělesného růstu na příkladech individuálních růstových křivek českobudějovických dětí. Pro výzkumnou část této práce bylo prováděno měření dětí obojího pohlaví na čtyřech základních školách v Českých Budějovicích a okolí. Data byla získávána v rámci výzkumu v letech 1997 - 2006. V rámci své diplomové práce jsem se na měření dětí podílela v letech 2004 - 2006. Opakovaně byl měřen soubor 110 dětí, z toho 52 chlapců a 58 dívek. Měření se týkalo 29 somatometrických charakteristik, z nichž tři vybrané jsou podkladem této práce. Jsou to tělesné parametry - tělesná výška, výška vsedě a výška bodu iliospinale - délka dolní končetiny.
Longitudinal monitoring of bodily growth among children in České Budějovice in individual-growth waveforms selection
Keywords: antropologie; individuální růstová křivka; výška vsedě; výška bodu iliospinale; anthropology; individual-growth waveform; height in sitting; iliospinale spot level