Informovanost volejbalistů amatérů o prevenci úrazů způsobených při sportu v regionu Havlíčkův Brod - Růžičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době se úrazům věnuje zvýšená pozornost, ale existují i určité druhy zranění, které jsou opomíjeny. Jedná se o úrazy sportovní. Sport je bezpochyby jedním z fenoménů naší doby. Sportovní, tělovýchovné a ostatní pohybové aktivity se zpravidla provádí za účelem zlepšení výkonnosti, tělesné kondice, ale také z důvodů zdravotních. Úrazy různých částí těla jsou velmi častým zdravotním problémem většiny sportů. V bakalářské práci se proto detailněji upírá pohled na úrazy sportovní, jejich příčiny a možnosti preventivních opatření. Cílem práce bylo zjistit informovanost volejbalistů amatérů o prevenci úrazů způsobených při sportu v regionu Havlíčkův Brod. Stanovený cíl byl splněn. Provedeným výzkumem se měly potvrdit či vyvrátit dané hypotézy, které zní: H1: Amatérští hráči volejbalu nejsou informováni o prevenci úrazů způsobených při sportu, H2: Amatérští hráči volejbalu používají při hře pouze chrániče na kolena. Hypotéza H1 se potvrdila. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že amatérští hráči volejbalu nedisponují znalostmi z oblasti této problematiky, povědomí o preventivních opatřeních a předcházení úrazovosti se pohybuje na nízké úrovni. Pouze 30% respondentů bylo poučeno o bezpečnostních zásadách, 48% hráčů nepovažuje únavu za nejvýznamnější faktor vzniku úrazu, 54% osob sportuje i během nemoci a 57% dotazovaných nedodržuje dobu rekonvalescence. Hypotéza H2 byla vyvrácena. Volejbalisté při hře nepoužívají pouze chrániče na kolena, ale i jiné ochranné pomůcky jako pás, ortézy, obuv určenou přímo k tomuto sportu i tejpovací pásky. Z výzkumu vyplynuly určité problematické oblasti. Pouze 10% hráčů zná druhy prevence, pouhých 7% volejbalistů zná prostředí, ve kterém hrají a ví, kde je uložena lékárnička. Závažnou oblastí jsou také opakované úrazy zjištěné u 70% dotazovaných a hra pod vlivem alkoholu, kterou uvedlo 62% respondentů. Z toho pak plyne doporučení více zaměřit pozornost na poučení a informovanost hráčů amatérského volejbalu o bezpečnostních zásadách, preventabilnosti úrazů, a to z hlediska všech faktorů, které mohou jev vzniku zranění ovlivnit.
Informedness of Amateur Volleyball Players on Sport Injury Prevention in Havlickuv Brod region
Keywords: Informovanost Volejbal Amatérská liga Prevence Úraz Sportovní úrazovost; Informedness Volleyball Amateur league Prevention Injury Sports accident rate