Česká a španělská frazeologie, klíčové slovo: názvy barev - Reilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je obecná frazeologie česká a španělská, přičemž se detailněji zaměřuje na studium této problematiky v oblasti barev. Práce má dvě části. V první z nich, teoretické části, se budu věnovat objasnění základních pojmů, které úzce souvisí s tématikou idiomatiky a frazeologie. V části druhé, praktické, budu provádět sběr konkrétních přísloví a pořekadel vyskytujících se ve španělském jazyce, jež v sobě zahrnují nějakou barvu. S těmito příslovími pak dále pracuji a provádím analýzu významů, rozbor frazémů po stránce formální a analýzu translatologickou.
Czech and spanish frazeology, key word: colours
Keywords: lingvistika; frazeologie; translatologie; český jazyk; španělský jazyk; barvy; linguistics; frazeology; translatology; czech language; spanish language; colours