Starozákonní kniha Ester a její parafráze - Štěpánová, Alena (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce je komparace starozákonní knihy Ester s jejími vybranými parafrázemi a kritické zhodnocení práce autorů parafrází s textem. Nejprve je stručně představen příběh knihy Ester a její hlavní postavy. Poté je porovnán obsah knihy Ester v Českém studijním překladu Bible (masoretský text) s obsahem knihy Ester v českém překladu v Jeruzalémské Bibli (Septuaginta). S těmito dvěma verzemi jsou postupně komparovány vybrané parafráze podle předem stanovené struktury. Porovnávání textů bylo provedeno metodou komparativní analýzy a bylo poukázáno na hlavní rozdíly a podobnosti komparovaných děl. Též bylo zhodnoceno, jak parafráze mění či nemění původní pointu knihy Ester. V závěru práce jsou shrnuty poznatky těchto komparací.
The Old Testament book of Esther and its paraphrase
Keywords: Bible; Starý zákon; kniha Ester; judaismus; Purim; parafráze; Bible; Old Testament; Book of Esther; Judaism; Purim; Paraphrase