Sakrální architektura v Českých Budějovicích - Honsová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Sakrální stavby vždy určitým způsobem zasahovaly do našich životů. Vypovídají o způsobu života našich předků, poukazují na vývoj daného uměleckého slohu, ale hlavně i na sounáležitost lidí, kteří na jejich výstavbě pracovali. Tato diplomová práce by měla sloužit jako ,,průvodce'' pro kohokoliv, kdo je zaujat krásou sakrálních objektů. Ve své finální podobě by měla tato práce představit a popsat všechnu sakrální chrámovou architekturu a shrnout ji do jednoho díla. V úvodu bude zaměřena na kulturněhistorický vývoj města a zbytek práce na stavebně historický vývoj jednotlivých kostelů. Moje snahy se v této diplomové práci zaměří na stručnou charakteristiku všech kostelů, které se zde v průběhu let objevovaly a objevují. Z větší části je tato práce založena na vlastní badatelské činnosti. Informace jsem čerpala z archivů a regionálních zdrojů a dále také z literatury, kterou mám uvedenou v použitých informačních zdrojích. Většinu objektů jsem posuzovala v rámci autopsie. Úkolem této práce je za použití těchto metod zkoumání co nejlépe nastínit základní charakteristiku všech sakrálních budov v Českých Budějovicích.
SACRED ARCHITECTURE IN ČESKÉ BUDĚJOVICE