Vliv zvýšené aplikace souboru polynenasycených mastných kyselin na úpravu hladiny cholesterolu v krvi jedince. - Flanderková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
V této bakalářské práci jsem se zabývala tím, zda bude mít vliv zvýšená aplikace souboru polynenasycených mastných kyselin na hladinu cholesterolu v krvi jedince. Nejprve jsem provedla analýzu odborné literatury zaměřené na tematiku polynenasycených mastných kyselin a cholesterolu. Poznatkům z odborné literatury jsem se věnovala v teoretické části. Poté jsem oslovila jedince ze svého okolí, o kterých jsem věděla, že mají zvýšenou hladinu cholesterolu. Ty jsem seznámila s tematem bakalářské práce a průběhem výzkumu. Oslovení jedinci přijali účast ve výzkumu. Poté podstoupili vstupní měření, na jehož základě se stanovila hladina celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triacylglycerolů. Následoval intervenční program, který probíhal tři měsíce, od prosince 2011 do března 2012. Po tuto dobu probandi konzumovali potravinový doplněk s rybím olejem, bohatým na obsah polynenasycených mastných kyselin omega 3, kyseliny eikosapentaenovou a dokosahexaenovou. Poté proběhlo výstupní měření, na jehož základě jsem získala výsledky. S nimi jsem pracovala v praktické části této bakalářské práce. Porovnávala jsem výsledky vstupního měření a výstupního měření.
Influence of increased aplication of the file polyunsaturated fatty acids on alteration of level cholesterol of individuum.
Keywords: Nasycené mastné kyseliny; nenasycené mastné kyseliny; lipidy; celkový cholesterol; LDL cholesterol; HDL cholesterol; triacylglyceroly; kardiovaskulární onemocnění; ateroskleróza; dyslipidémie; hypercholesterolémie; hyperlipidémie.; Saturated fatty acid; unsaturated fatty acid; lipids; total cholesterol; LDL cholesterol; HDL cholesterol; triacylglycerol; cardiovascular disease; atherosklerosis; dyslipidemia; hypercholesterolemia; hyperlipidemia.