Regulace a obchodování na trhu s elektrickou energií v ČR a ve vybraném státu EU - Klánová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Elektrická energie je celosvětově strategická, a proto velmi ceněná komodita. Její význam a cena v čase neustále roste. Je získávána z různých zdrojů a její zásadní nevýhodou je, že ji zatím není možné ve větší míře skladovat. Výroba, distribuce a prodej elektrické energie jsou z těchto důvodů realizovány na trhu s energiemi, který je řízen nejen samostatnými zákony a vyhláškami, ale i direktivami Evropské unie. Aby byla hospodářská soutěž na trhu s elektrickou energií ochráněna a zároveň nedocházelo ke zneužívání dominantního postavení firem, musí být trh regulován.
Regulation and trading on the electricity market in the Czech Republic and in selected EU Member State
-
Keywords: Elektrická energie; Regulace; Obchodování; Změna dodavatele.; Electricity; Regulation; Trading; Change of supplier.