Faktory ovlivňující produkční ukazatele masného skotu - Králová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem chovu skotu bez tržní produkce mléka je stejně jako u každé činnosti, dosahování co nejlepších výsledků. Ve výživě je důležitá kvalita krmiv a odpovídající energetická hodnota, správné krmení z hlediska zdraví a produkce. Koncentrace energie u sledovaných krmiv pro skupinu krav bez tržní produkce mléka měla hodnotu 5,4 MJ NEV. Konzervovaná krmiva byla zařazena do třídy jakosti jako velmi dobrá, bez obsahu nežádoucí kyseliny máselné. Největší nákladovou položku tvoří náklady na krmiva. V daném podniku na jednu krávu s odchovaným teletem představují 42 % z celkových nákladů. Příjmy z chovu masného skotu jsou tvořeny tržbami za prodaná telata či výkrmem odchovaných telat a následného prodeje. Nedílnou součástí ekonomické efektivnosti je dobrá plodnost krav. V daném zemědělském podniku za rok 2013 byla plodnost 89 % a ve druhém sledovaném roce 90%.
Factors affecting productivity indicators of beef cattle
Keywords: Chov krav bez tržní produkce mléka; kvalita krmiv; plodnost; náklady na chov; Breeding of suckler cows; feed quality; fertility; the cost of breeding