Toxicita vybraných antiarytmik (verapamilu a diltiazemu) pro vodní organismy (Dpahnia magna) - Dokoupilová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá skupinou antiarytmických léků a jejich toxicitou pro vodní organismy. V teoretické části práce jsou shrnuty základní charakteristiky a rozděleí antiarytmik, jejich mechanismus působení a terapeutické využití při léčbě kardiovaskulárních onemocnění spolu s jejich výskytem ve vodním prostředí. V práci jsou také popsány toxikologické testy a související nežádoucí účinky léků na vodní organismy. V experimentální části jsou uvedeny výsledky 21denního testu chronické toxicity verapamilu a jeho degradačních produktů na počet juvenilů, počet snůšek a velikost těla perloočky Daphnia magna.
Toxicity of selected antiarrhytmics (verapamil and diltiazem) to aquatic organisms (Dpahnia magna)
Keywords: antiarytmika; kardiovaskulární onemocnění; verapamil; diltiazem; toxikologické testy; vodní organismy; hrotnatka velká; reprodukční test; produkty fotochemické degradace; antiarrhythmics; cardiovascular disease; verapamil; diltiazem; toxicological tests; aquatic organisms; Daphnia magna; reproductive test; photochemical degradation products