Vliv zemědělské činnosti na fyzikálně chemické parametry povrchových vod na Novohradsku - Slavíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Zemědělství je činnost, která ovlivňuje krajinu. Obsahem práce bylo sledování změn ve složení povrchových vod v modelovém území povodí řeky Stropnice na Novohradsku. Byly sledovány následující parametry: pH, vodivost, dusičnany, fosforečnany, sírany, chloridy, bazické kationty (Mg2+, Ca2+, K+, Na+). Změny těchto parametrů byly monitorovány v období let 2005 ? 2010. Hodnoty vodivosti na horním profilu řeky Stropnice přesahují hodnotu 50 ?S.cm-1. Na dolním profilu řeky Stropnice hodnoty vodivosti nepřesahovaly 175 ?S.cm-1. Na základě výsledků lze konstatovat, že povrchové vody v zájmovém území jsou ovlivňovány zemědělskou činností - nejedná se však o intenzivní formu zemědělské činnosti.
The influence of agricultural activities on surface waters physico-chemical parameters in Novohradsko area
Keywords: povrchová voda; znečištění povrchových vod; řeka Stropnice; anionty; kationty; surface water; pollution of surface water; the Stropnice River; anions; cations