Bohemika ve fondu zámecké knihovny v Českém Krumlově - Čechová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce Bohemika ve fondu zámecké knihovny v Českém Krumlově se věnuje zpracování českého fondu zámecké knihovny v Českém Krumlově. Výchozím pramenem jsou české knihy, které jsou dnes uložené v zámecké knihovně. Český fond byl rozvíjen šlechtickým rodem Schwarzenbergů. V práci se zabývám nejen celkovým zhodnocením této části fondu, ale také přístupem jednotlivých vlastníků knih k českému jazyku a české literatuře. Práce je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole je uveden stručný vývoj českokrumlovského zámku a zámecké knihovny, druhá kapitola se věnuje obecnému zhodnocení českého fondu v knihovně. Ve třetí kapitole je nastíněn historický vývoj rodu Schwarzenbergů v konceptu zámecké knihovny. Signifikantní je hledisko vlastníka českých knih a přístup jednotlivých členů k českému jazyku a české literatuře. Čtvrtá kapitola se podrobně zaměřuje na oblast umělecké literatury a její výskyt v zámecké knihovně. Pátá kapitola se věnuje českému fondu zámecké knihovny Vrchotovy Janovice a jeho majitelům, především baronce Sidonii Nádherné z Borutína. V závěru jsou knižní fondy obou knihoven porovnány. Součástí práce je také katalog českých knih, který jsem zpracovala a uspořádala.
Bohemika in the castle library collection in Český Krumlov
Keywords: Český Krumlov; zámecká knihovna; český fond; česká umělecká literatura; šlechtický rod Schwarzenbergů; Vrchotovy Janovice; Sidonie Nádherná z Borutína; katalog českých knih; Český Krumlov; castle library; Czech collection; Czech artistic literature; aristocratic family of Schwarzenberg; Vrchotovy Janovice; Sidonie Nádherná from Borutín; catalogue of Czech books