Experimentální vakcinace králíků rekombinantními trávicími peptidázami klíštěte Ixodes ricinus - Franta, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Sání a trávení krve jsou pro esenciální pro reprodukci klíštěte, jelikož dodávají živiny pro anabolické pochody jako je např. svlékání a produkce vajíček. Trávení u klíšťat je zprostředkováno systémem cysteinovch a aspartátových peptidáz. Z tohoto důvodu by mohly být trávící peptidázy klíšťat slibným kandidátem pro výrobu proti-klíštěcí vakcíny.
Experimental vaccinations of rabbits with recombinant digestive peptidases of the tick Ixodes ricinus
Keywords: tick; peptidase; vaccine; digestion