Možnosti výběru zaměstnanců - Tlamsová, Alena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomové práce je zaměřena na provedení analýzy výběru zaměstnanců v dané společnosti a na navrhnutí jeho případných změn. Pod pojmem výběr pracovníků si lze všeobecně představit snahu organizace nalézt vhodného uchazeče pro stanovené pracovní místo. Z pohledu organizace je výběrové řízení a následné zaškolení pracovníka nákladnou záležitostí, a to nejen finančně, ale také časově. Proto velmi záleží na tom, jaký systém výběrového řízení se zvolí, aby dokázal efektivně prověřit kandidáta.K tomuto účelu vznikly metody zabývající se výběrem zaměstnanců. První část této práce se zabývá teoretickým vymezením pojmu výběrový proces, úkoly výběru pracovníků a jejich zdroji. Dále popisuje metody výběru zaměstnanců, např. výběrový pohovor, assessment centre a testy pracovní způsobilosti. Druhá část této práce je zaměřena na popis stávajícího systému výběru zaměstnanců ve společnosti a pomocí SWOT analýzy zhodnocení jeho silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb.
Methods of Staff Recruitment
Keywords: Výběr zaměstnanců; výběrový proces; přijímací pohovor; assessment centre; Staff recruitment; staff selection; interview; assessment centre