Sterilizace romských žen v Československu v 60. až 80. letech v sociálních souvislostech - Mezerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá sterilizací romských žen v 60. až 80. letech v Československu v sociálních souvislostech. Cílem této práce je zmapovat fenomén sterilizace romských žen v 60. až 80. letech 20. století. Práce bude příspěvkem k diskusi o ne-samozřejmosti lidských práv v totalitně řízených společnostech a v budoucnu může být využita ke komparaci analogického porušování lidských práv v jiných evropských zemích nebo v jiných kulturních okruzích. Zároveň je příspěvkem do diskuze o vztahu majoritních společností rozvinutých evropských zemí k Romům nebo obecně jiným etnikům, která se s obtížemi přizpůsobují tlaku majoritní společnosti. Zároveň se práce týká lékařské etiky, tzv. biomoci a medikalizace společnosti, tedy vysoce aktuálních otázek. Pro pochopení problematiky jsem nastínila vývoj eugeniky a její vliv na sterilizaci romských žen. Práce představuje medicínské i právní hledisko. Dále se zabývá postojem socialistické společnosti k Romům. Pojednává o důsledcích omezení plodnosti na dotyčné ženy z různých aspektů. Jedná se o výzkumnou teoretickou práci, je zde aplikována historická metoda, zejména analýza literárních pramenů. V práci jsou použity zejména česko-jazyčné, ale i anglicko-jazyčné zdroje. Práce se pokouší zodpovědět následující výzkumné otázky: 1.Co předcházelo myšlence omezení plodnosti romských žen? 2. Měla eugenika vliv na sterilizace romských žen? 3. Jak se stavěla socialistická společnost k přílivu Romů? Jak zvažovala možnosti jejich akulturace a omezení plodnosti? 3. Jaké důsledky mělo omezení plodnosti romských žen z hlediska sociálního, psychického a fyzického?
Sterilization of Roma women in Czechoslovakia in 60. to 80. years in social kontext
Keywords: sterilizace;Romové;eugenika;informovaný souhlas;ochránce veřejných práv; sterilization;Roma;eugenics;informed consent;ombudsman