Putování papírovými sny Pavla Z. Interpretace jeho samizdatové i oficiální literární činnosti - Prokopová Koubová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce vyznívá jako monografie současného českého básníka Pavla Zajíčka. Základem této studie je analýza a interpretace jeho celoživotní oficiální i samizdatové literární činnosti. Při rozboru některých (porevolučních) sbírek jsem vycházela z recenzí současných literárních časopisů. Představuji také život tohoto spisovatele, především v kontextu doby, ve které žil. Stručně se zmíním o dvou hudebních skupinách, jež jsou úzce spjaté s touto osobností, tedy o DG 307 a PPU. Ve studii také používám emailovou korespondenci s Pavlem Z, všímám si i dostupných rozhovorů s tímto básníkem. Tato práce vyznívá jako monografie současného českého básníka Pavla Zajíčka. Základem této studie je analýza a interpretace jeho celoživotní oficiální i samizdatové literární činnosti. Při rozboru některých (porevolučních) sbírek jsem vycházela z recenzí současných literárních časopisů. Představuji také život tohoto spisovatele, především v kontextu doby, ve které žil. Stručně se zmíním o dvou hudebních skupinách, jež jsou úzce spjaté s touto osobností, tedy o DG 307 a PPU. Ve studii také používám emailovou korespondenci s Pavlem Z, všímám si i dostupných rozhovorů s tímto básníkem. Tato práce vyznívá jako monografie současného českého básníka Pavla Zajíčka. Základem této studie je analýza a interpretace jeho celoživotní oficiální i samizdatové literární činnosti. Při rozboru některých (porevolučních) sbírek jsem vycházela z recenzí současných literárních časopisů. Představuji také život tohoto spisovatele, především v kontextu doby, ve které žil. Stručně se zmíním o dvou hudebních skupinách, jež jsou úzce spjaté s touto osobností, tedy o DG 307 a PPU. Ve studii také používám emailovou korespondenci s Pavlem Z, všímám si i dostupných rozhovorů s tímto básníkem.
Walking through Paper Dreams Pavla Z.
Keywords: poezie; sugestivnost; autentičnost; hovorový jazyk; DG 307; volný verš; subjektivita; apely.; poesy; persuasiveness; authenticity; colloquial language; DG 307; free verse; subjektivity; appeals.