Výběr porodnického zařízení rodičkou - Barková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Narození dítěte je jeden z nejkrásnějších zážitků, na který si žena pamatuje celý život. Proto je velmi důležité zvolit si správné místo, ve kterém chce žena svůj porod prožít a uvědomit si, co od tohoto místa očekává. Teoretická část je zaměřena na shrnutí poznatků o porodnických zařízeních, ale i o různých alternativních možnostech porodu. Dále jsou zde uvedeny faktory, které ovlivňují výběr porodnice. Praktická část je zaměřena na informovanost rodiček o porodnických zařízeních a na faktory, které je ovlivňovaly při výběru porodnice. Ke zpracování dané problematiky a zjištění cílů bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření, které proběhlo formou dotazníku, který byl anonymní a byl určen pro ženy po porodu hospitalizované na oddělení šestinedělí v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s. a v Nemocnici České Budějovice, a.s. Stanoveny byly dva cíle a s nimi související hypotézy. Prvním cílem práce bylo zjistit, podle čeho si klientky volí porodnické zařízení. Druhým cílem bylo zjistit, zda se liší výběr porodnického zařízení u prvorodiček a vícerodiček. Oba cíle byly splněny. Hypotéza 1, která zní ,,Klientky si volí takové porodnické zařízení, ve kterém mají jistotu bezpečí u sebe i svého dítěte?, se potvrdila. Potvrdila se také hypotéza 2, která zní ,,Klientky dávají přednost porodnickým zařízením, která zachovávají soukromí rodiček?. Nepotvrdila se hypotéza 3, že výběr porodnického zařízení se liší u prvorodiček a vícerodiček. Z hlediska teorie a výsledků výzkumného šetření může být přínosem pro ošetřovatelství vytvoření informačních brožur o výběru porodnického zařízení, které by byly určené pro těhotné ženy v předporodních kurzech a pro porodní asistentky do praxe.
Choice of a maternity hospital by expectant mother
Keywords: Ambulantní porod; porod doma; porodní asistentka; porodní dům; porodnice; porodnické zařízení; Outpatient childbirth; home delivery; midwife; birth house; maternity hospital; obstetric facilities