Ovlivnění zdravého života u lidí ve věku 60 - 80 let s diagnózou Diabetes mellitus pomocí jógových cvičení. - Krajíčková, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala ovlivněním jógových cvičení u pacientů léčených pro diabetes mellitus 2. typu pomocí 12 ? ti týdenního intervenčního jógového programu. V teoretické části proběhl vhodný výběr dostupné literatury vztahující se k danému tématu. Ve výzkumné části je popsána metodologie výzkumu. Ve spolupráci se specialistkou oboru diabetologie proběhlo vstupní a výstupní měření antropometrických a metabolických parametrů. Dále byly použity tyto metody: dotazník kvality života (PETR, 2000) a projektivní metoda Technika nedokončených vět (VÁLKOVÁ, 2000). Výzkumného šetření v rámci bakalářské práce se dobrovolně zúčastnilo 9 participantů z místního Svazu diabetiků. Právě u této skupiny byl aplikován tříměsíční intervenční jógový program v období listopad 2011 až leden 2012. Po jeho ukončení proběhla aplikace stejných metod pro porovnání výsledků. Zjištěná data prokázala, že aplikovaný intervenční jógový program pozitivně ovlivnil hodnotovou orientaci participantů, jejich kvalitu života a měl velice příznivý vliv na metabolické parametry (glykovaný hemoglobin). Na základě těchto výsledků lze doporučit aplikovaný intervenční program všem lidem s diagnózou diabetes mellitus 2. typu.
Effect of healthy life for people aged 60 ? 80 years diagnosed with Diabetes mellitus using yoga exercises
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; metabolický syndrom; pohybová aktivita; jóga; Type 2 Diabetes Mellitus; metabolic syndrome; physical activity; yoga