Porovnání zobrazovacích metod při diagnostice onemocnění renálních tepen - Pavlišová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Dnešní doba přináší množství informací o vývoji a průběhu jednotlivých zdravotních postižení nejen renálních tepen. Tato postižení mohou být ve většině případů příčinou i následkem závažných chorobných stavů. Postižení renálních tepen přináší nemocnému nebezpečí rizika při jejich vyšetření. S vývojem technických a vyšetřovacích postupů, získáváním nových zkušeností se stávají přístupnější metody, které nevyužívají ionizující záření. Ve své bakalářské práci se věnuji dostupným metodám, které se provádí na Klinice zobrazovacích metod ve Fakultní nemocnici v Motole. Věnuji se nejen vyšetřovacím metodám, které využívají pro zobrazení ionizující záření (digitální substrakční angiografii a počítačové tomografii), ale i metodám, které pro zobrazení oblasti zájmu využívají jiných fyzikálních principů. Jsou to magnetická resonance a ultrazvuk. Sleduji algoritmus vyšetření podle indikací a kontraindikací k příslušnému vyšetření, podle věku a podle pohlaví. Poukazuji na výhody a na nevýhody jednotlivých metod, které mohou ovlivnit očekávaný výsledek při vyšetření. Zaměřuji se na současné postavení magnetické resonance v diagnostice renálních tepen, které pomalu nahrazují digitální substrakční angiografii. Hypotéza spočívá na roli magnetické resonance při vyšetření renálních tepen, která je nejméně limitována kontraindikacemi. Vyšetřovací postupy získávám za pomoci odborné literatury a pramenů. Informace o vyšetření pacientů jsem získala z nemocničního informačního systému UNIS ve Fakultní nemocnici v Motole. Tyto výsledky poslouží jako základ interního metodického postupu při diagnostice onemocnění renálních tepen.
The comparison of imaging methods in diagnosis of renal artery diseases
Keywords: stenóza renálních tepen; digitální substrakční angiografie; magnetická resonance renálních tepen; kontrastní látka; renal artery stenosis; digital substraction angiography; magnetic resonance of renal arteries; contrast medium.