Vyhodnocení úrovně dodržování zoohygieny a vybraných ukazatelů welfare v zemědělských provozech - Švec, Radim (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na sledování a analýzu vybraných parametrů pro hodnocení úrovně zoohygieny, chovného komfortu a welfare dojnic ustájených ve čtyřech sledovaných stájových objektech. Probíhalo zjišťování, vyhodnocování a evidence údajů vztahujících se k následujícím ukazatelům: zdravotní stav paznehtů, výskyt mastitid a reprodukční ukazatele. Ke zjištění potřebných údajů sloužila vždy referenční skupina, která byla vhodně sestavena lokálním zootechnikem, znající faremní prostředí, a dále byly údaje sledovány za pomoci zootechnické evidence a veterinárních záznamů.Výzkum potvrdil, že problémy s paznehty a následná kulhavost vzniká při nedodržení více faktorů. Naopak dodržení a respektování potřeb dojnic přináší velice kladné výsledky. Naopak vyvrátil tvrzení, že je zvýšený výskyt mastitid v bezstelivovém roštovém ustájení.
Evaluation of the level comliance with the zoohygiene and selected indicators of welfare in agricultural operations
Keywords: Zoohygiena; welfare; mastitida; reprodukční ukazatel; Zoohygiene; welfare; mastitis; reproductive indicators