Vliv lesních mravenců druhu Formica polyctena na pH půdy - Jílková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce bylo zjistit rozsah a velikost vlivu lesních mravenců druhu Formica polyctena na pH půdy. Byly analyzovány půdní vzorky ze dvou lokalit (jedna poblíž Liberce, druhá poblíž Mladé Vožice) odebrané použitím tří metod. Součástí práce byl také manipulativní pokus, jehož cílem bylo prokázat, že změny pH způsobují mravenci svými aktivitami.
The influence of the wood ants Formica polyctena on pH of the soil