Caleb Williams Williama Godwina a Frankenstein Mary Shelleyové - Truhelková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této diplomové práce je srovnání interpretací dvou významných děl anglického romantismu: Caleb Williams Williama Godwina (1794) a Frankenstein Mary Shelleyové (1818). Tyto romány budou zkoumány z hlediska jejich vazby na tradici gotického románu, konkrétně bude pozornost zaměřena na motivy tajemství, pronásledování, zločinu a rozdvojené osobnosti. Dále bude zkoumáno, jak je v obou románech vytvářena atmosféra strachu a napětí.
William Godwin's Caleb Williams and Mary Shelley's Frankenstein
Keywords: William Godwin; Mary Shelleyová; Caleb Williams; Frankenstein; gotický román; William Godwin; Mary Shelley; Caleb Williams; Frankenstein; gothic novel