Život a dílo Marie Krakešové - Pajerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce pojednává o životě a díle Marie Krakešové a jejím vlivu na československou sociální práci. V první kapitole je stručně popsána historie sociální práce a sociálního školství. Druhá kapitola popisuje osobní život Marie Krakešové konkrétně studia, manžela Dr. Josefa Krakeše, rodinný život a počátky profesionalizace sociální práce v kontextu doby. Třetí kapitola pojednává o významných osobnostech a teoriích, které inspirovaly dílo Marie Krakešové. Ve čtvrté kapitole jsou popsané konkrétní publikace, jedinečná původní československá teorie a metody, které Krakešová vymyslela a zaváděla do praxe. V závěru je stručně popsán přesah díla do dnešní sociální práce.
Life and work of Marie Krakešová
Keywords: Marie Krakešová; historie sociální práce; sociální případ; sociální školství; výchovná sociální terapie; Marie Krakešová; history of a social work; social case; social education; educational social therapi