Vliv různých typů porážecích linek na výskyt vad vepřového masa (PSE) - Černá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním úkolem diplomové práce bylo porovnání různých typů porážecích linek a jejich vliv na výskyt vad vepřového masa se zaměřením na PSE vadu masa. Výzkum byl zaměřen především na porážecí linky, které využívají technologii omračování prasat elektrickým proudem a koncentrovaným plynem CO2. Při výzkumu byl sledován stupeň zasažení vepřového masa jakostní odchylkou PSE od poražení jatečného zvířete až do rozbourání (cca 48 hodin). Pro posouzení jakostní odchylky masa byly určeny základní identifikační ukazatele pH1 a ztráta masné šťávy odkapem. Mimo těchto ukazatelů jsme ještě sledovali pH24 a pH48. Po vyhodnocení sledovaných ukazatelů bylo zjištěno, že vhodnějších hodnot pro jakost masa bylo dosaženo při omračování koncentrovaným plynem CO2. Průměrná hodnota pH1 byla u omračování plynem CO2 vyšší o 0,3 (p < 0,001), hodnota pH24 vyšší o 0,243 (p < 0,001) a průměrné množství odkapu masné šťávy bylo o 2,16% nižší (p < 0,001). Při vyhodnocení výskytu jakostní odchylky PSEi a PSE na základě hodnot pH1 u omračování koncentrovaným plynem CO2 byl zjištěn nižší výskyt PSEi o 7,843% a PSE o 1,961%nižší. Na základě ztráty masné šťávy odkapem byl výskyt PSEi nižší o 23,810 % a PSE vada se vyskytovala o 4,762 % méně.
Influence of different types of slaughter lines for the incidence of pork meat (PSE)
Keywords: vepřové maso; PSE; CO2 omračování; pH masa; prase; odkap masné šťávy; pork; PSE; CO2; pH meat; pig; dripping meat juices