Paulo Freire a jeho vliv na vývoj pedagogického myšlení - Ledvinková, Magda (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá dílem brazilského edukátora Paula Freire, který proslul v oblasti informální a populární edukace s jejím zaměřením na dialog a zájmem o utlačované. V první kapitole přibližuji osobní i profesní život Paula Freire a dobový kontext ovlivňující jeho pedagogické názory. V druhé kapitole popisuji jeho inovativní metodu alfabetizace, kterou rozvinul ve své rodné zemi Brazílii, kde byl konfrontován s masovým analfabetismem. Dále shrnuji stěžejní myšlenky jeho klíčové knihy Pedagogika utlačovaných, která je jedním z nejcitovanějších textů v oblasti edukace především v Latinské Americe, Africe a Asii. Ve třetí kapitole se zabývám Freireho vlastní teorií výchovy a vzdělávání vycházející z kritiky tradičního školství. Tradiční koncept označuje termínem ?bankovní edukace?. Na základě kritiky bankovního konceptu navrhuje svůj vlastní. Ten nazývá ?problematizující edukací?. V závěru jsou nastíněny některé z kritických ohlasů, především problematika vnucování vědomostí.
Paulo Freire and his Influence on the Development of Educational Thought
Keywords: Paulo Freire; metoda alfabetizace; pedagogika utlačovaných; osvobozující pedagogika; konscientizace; bankovní edukace; problematizující pedagogika; dialog; problém vnucování vědomostí; kritické vědomí; Key words: Paulo Freire; literacy method; Pedagogy of the Oppressed; Pedagogy of liberation; conscientization; banking education; problem posing; education; dialogue; the problem of knowledge imposition; critical consciousness