Kult Benita Mussoliniho v současné Itálii - Perez Medrano, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je zhodnotit kult Mussoliniho osobnosti od jeho počátků až do současnosti. První tři kapitoly představují průřez životem Benita Mussoliniho. Zachycují nejdůležitější milníky jeho života, přiblížují jeho povahu, která byla jedním z faktorů podílejících se na utváření Duceho kultu a nastiňují vývoj Mussoliniho ideologie. Čtvrtá kapitola se zabývá hlavními příčinami vzniku kultu a taktikami jeho upevňování. Následně je pak věnována pozornost Mussoliniho kultu v současné Itálii. Kapitola je doplněna řadou konkrétních příkladů a zároveň jsou zde shrnuty příčiny vzkříšení tohoto kultu. Šestá a současně poslední kapitola představuje analýzu vývoje italské extrémní pravice s důrazem na současné neofašistické tendence.
The cult of Benito Mussolini in Contemporary Italian Society
Keywords: Mussolini; kult osobnosti; fašismus; neofašismus; Mussolini; cult of personality; fascism; neo-fascism