Změny vybraného sušeného ovoce během skladování a jejich vliv na senzorickou jakost - Hudská, Miluše (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá sušením jablek a jejich změnami v průběhu dlouhodobého skladování. Teoretická část byla zpracována rešerší, která přináší poznatky o sušení jablek, jejich požadavkům při prodeji, volbě správné suroviny, zákroky vůči enzymům a senzorické analýze. Senzorická analýza byla významnou součástí praktické části, neboť na jejím základě byla postavena praktická část. Cílem práce bylo porovnat mezi sebou tři odrůdy sušených jablek. Bodovou stupnicovou zkouškou nebyly zjištěny rozdíly mezi odrůdami, ale při každém posuzovaném deskriptoru bylo zjištěno, že kvalita klesá. Pořadová zkouška byla použita jako druhá zkouška senzorické analýzy, kterou se stanovilo vývoj senzorické jakosti a seřazení vzorků od nejlepšího po nejhorší. Bylo zjištěno, že všechny tři odrůdy si uchovaly své specifické znaky pět měsíců, tedy devět měsíců od počátku výroby. Delší skladování bylo zjištěno jako nevyhovující.
The changes of selected dried fruit during storage and their effect on the sensory quality
Keywords: Sušená jablka; pořadová zkouška; bodová zkouška; Idared; Jonagold; Golden Delicious; Dried apples; serial test; scaling-point test; Idared; Jonagold; Golden Delicious