Sociální práce uplatňovaná při práci s romskými rodinami ze sociálně vyloučené lokality v Táboře - Klejmová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je analýza spolupráce pracovníků služeb sociální práce, kteří se podílejí na sociální práci uplatňované při práci s romskými rodinami v sociálně vyloučené lokalitě "Fišlovka" v Táboře a nastínění možností využití pojednávané spolupráce při řešení etických dilemat souvisejících s výkonem sociální práce s danou cílovou skupinou. Předmětem analýzy je pokus o identifikaci hlavních rezerv a bariér této spolupráce a možnostech jejího zkvalitnění. Práce dále zjišťuje, s jakými dilematy se sociální pracovníci při práci s romskými rodinami nejčastěji setkávají, a jakou strategii vypořádávání se s těmito dilematy nejčastěji uplatňují. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V rámci teoretické části práce jsou vysvětleny základní pojmy, které se pojí k tématu práce. Praktická část nabízí interpretaci dat získaných prostřednictvím kvalitativního výzkumu s devíti respondenty, kteří pracují s pojednávanou cílovou skupinou.
Social work applied to Roma families from a socially excluded location in Tábor
Keywords: Romská rodina; sociální práce; sociálně vyloučená lokalita; interdisciplinární spolupráce; etika; etické dilema.; Roma family; social work; socially excluded location; interdisciplinary cooperation; ethics; ethical dilemma.