Konzumace alkoholu u sportovně založených vysokoškoláků - Hrdličková, Vanda (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce mapuje konzumaci alkoholu u sportovně založených vysokoškoláků. Rychlost odbourávání alkoholu závisí na řadě fyziologických odlišností jako je např. pohlaví, nebo podíl svalové a tukové tkáně. I přes jeho určité protektivní účinky nelze konzumaci doporučit - hlavně v souvislosti se sportem. V praktické části byla použita kvantitativní metoda sběru dat. Výzkumný soubor tvořilo 128 studentů vysokých škol ve věku 18-30 let. Cílem bylo porovnat rozdílnou konzumaci sportujících a nesportujících studentů. Výsledky obou skupin byly velmi podobné. Nejčastěji byla označena možnost "konzumuji pouze příležitostně (max. 2x za měsíc)" což uvedlo 40 % sportujících a 33,3 % nesportujících respondentů. Následovala konzumace 3-5x do měsíce, kterou vybralo 36 % sportujících a 41 % nesportujících respondentů. S vyšší četností v podobě konzumace několikrát do týdne jsem se setkala u 18 % sportujících a 16,7 % nesportujících respondentů. Každý den konzumuje alkohol 6 % sportujících a nesportujících respondentů v počtu 9 %. Dalším cílem bylo zmapovat odbourávání alkoholu z organismu. Testovala jsem 20 studentů (10 sportujících, 10 nesportujících) pomocí alkohol testeru. Sportující muži odbourali dávku 40 ml 34% destilátu do 30 minut. Nesportující za dvojnásobný čas, tj. 60 minut. Všechny ženy odbourávaly stejnou dávku alkoholu v podobném časovém rozmezí (60-105 minut), nehledě na úrovni fyzické aktivity. Všichni testovaní navíc poskytli týdenní záznam jídelníčku, včetně zkonzumovaného alkoholu. Po zadání do programu Nutriservis jsem došla k průměrnému příjmu energie a zastoupení jednotlivých živin, které mohou mít na samotné odbourávání také vliv.
Alcohol intake of athletic university students
Keywords: Alkohol; alkoholdehydrogenáza; metabolismus; studenti; sport; Alcohol; alcoholdehydrogenase; metabolism; students; sport