Etologická studie zvířat chovaných společně v nočním pavilonu v zoo Olomouc - Grögerová, Simona (Jihočeská univerzita, 2013)
V nočním pavilonu zoo Olomouc jsou, za převráceného světelného režimu, společně chovány druhy aguti zlatý (Dasyprocta leporina), fenek berberský (Vulpes zerda), kaloň zlatý (Pteropus rodricensis), lelkoun soví (Podargus strigoides), mirikina noční bolivijská (Aotus azarae ssp. boliviensis) a výreček malý (Otus scops). Většina těchto druhů má podobné podmínky chovu, avšak jsou zoogeograficky nesourodé. Bylo zjišťováno, zdali je takovéto složení druhů pro společný chov vhodné a byla vyhodnocena případná opatření pro chovatelskou praxi. Pozorování, v rozsahu 6 x 24 hodin, byla rozdělena do dvou období, období za zvýšené a snížené návštěvnosti, pro posouzení vlivu návštěvníků na chování zvířat. Tento vliv se projevil u některých druhů chovaných zvířat. Mezi zvířaty nedocházelo k mezidruhové agresi. Nebyly zaznamenány ani stresové projevy zvířat, vyjma stereotypního chování fenka berberského. Neprosperita některých druhů však naznačuje, že by k určitým mezidruhovým ovlivněním docházet mohlo. Vhodná by mohla být obměna chovaných druhů, s ohledem na možná rizika tohoto zákroku.
The ethology study of animals in night exposure in zoo Olomouc
Keywords: smíšená ubikace; noční pavilon; aguti zlatý; fenek berberský; kaloň zlatý; lelkoun soví; mirikina noční; výreček malý; mixed-species exhibit; reversed light/dark cycle exhibit; Red-rumped Agouti; Fennec Fox; Rodrigues Flying Fox; Tawny Frogmouth; Bolivian Night Monkey; Common Scops-owl