Využití hormonálních přípravků při výtěru podoustve říční(Vimba vimba) - Duda, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této práce bylo zjistit, který hormonální přípravek, ze třech použitých, kterými byly Chorulon, Supergestran a Ovoplel, je pro hormonální indukci při výtěru podoustve říční nejvhodnější. Tyto tři hormonální přípravky jsou běžně používané v rybářské praxi. Pokus byl prováděn v roce 2015 a ryby, které byly k pokusu použity pocházely z experimentálního rybničního chovu VÚRH FROV JU ve Vodňanech. Hormonální přípravky byly rybám podány injekčně v jednorázové dávce. U ryb jsme testovali jak budou na injekčně vpravený hormon reagovat a zda vůbec dojde k dozrání jiker a následné ovulaci a výtěru. Z pokusu vyšlo celkem jednoznačně, že pro hormonální indukci druhu podoustev říční je nejvhodnější Supergestran.
Use of hormonal preparations for spawning vimba bream(Vimba vimba)
Keywords: podoustev říční; hormonální indukce; umělý výtěr; vimba/vimba bream; hormonal induction; artificial spawning