Vnitřní periferie České republiky - projevují se zde změny k lepšímu? - Kratochvílová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je zhodnotit vývoj vnitřních periferií České republiky mezi roky 2001 a 2011 s ohledem na vnitřní zdroje (lidský a sociální potenciál, demografie) těchto lokalit. V teoretické části byly popsány rozdíly mezi periferní a jádrovou oblastí, specifika periferních oblastí, jejich možný vznik a jakým způsobem mohou periferie působit na lidský a sociální kapitál. V praktické části bylo stanoveno pět hypotéz na základě kterých hodnotíme vývoj. Tyto hypotézy byly zaměřeny na Index stáří, Index hospodářské zatížení, vzdělání, zaměstnanost a dojížďku do práce a škol. Výsledky byly hodnoceny nejen mezi vnitřními periferiemi, ale také periferie oproti ostatním oblastem.
The inner peripheral regions of the Czech Republic - Do the changes have manifested towards the better?
Keywords: Vnitřní periferie; lidské zdroje; Index stáří; Index hospodářského zatížení; vzdělání; zaměstnanost; dojížďka do zaměstnání a škol.; Inner peripheral regions; human resources; Index of aging; Index of total dependency ratio; education; employment; commuting residents to work and school.