Zdroje a základy právní teorie Francisca de Vitorii a jejich aplikace na problém sebeusmrcení - Pešek, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá právní teorií Francisca de Vitorii a jeho pojetím sebevraždy. První část je zaměřena na život samotného myslitele a další historické souvislosti, které měly vliv na jeho práci. Ve druhé části řeší zdroje a základy jeho právní teorie se zvláštním přihlédnutím k jejímu racionalistickému výkladu. Poslední část je více praktická a zaměřuje se na problematiku ospravedlnění sebeusmrcení ve světle Vitoriova díla.
The sources and basics of Francisco de Vitoría's theory of law and its application to the problem of self-killing
Keywords: Francisco de Vitoria; sebevražda; sebeusmrcení; přirozený zákon; právo národů; smrt; hodnota života; scholastika; Francisco de Vitoria; suicide; self-killing; natural law; law of nations; death; value of life; scholastic