Psychologie lidské komunikace - Kaňková, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se týká neverbální komunikace a její funkce v pracovních vztazích. Zabývá se především vztahy mezi jednotlivými spolupracovníky, obchodnímy a jejich klienty a vedoucími spolu se zájemci o zaměstnání. Příjemná atmosféra v práci je důležitá pro lepší výsledky a pocit osobního významu. Správné použití neverbální komunikace může pomoci k uzavření obchodu a důvěryhodnému působení. Výsledky ukázaly, že součet neverbálních signálů nám může sdělit názor druhé osoby, nehledě na tom, jak se slovně vyjadřuje. To, co člověk říká, není vždy to samé, co si myslí. Pokud člověk ví o tomto rozdílu, může změnit názor ostatních na základě správného použití neverbální komunikace.Závěry naznačují, že není možné vyvodit úsudek při použití pouze dvou nebo tří signálů. Vždy je nutné porovnávat více znaků. Celá práce ukazuje, že neverbální komunikace je důležitá a může nám pomoci ve vytváření lepších mezilidských vztahů.
Psychology of human comunication
Keywords: neverbální komunikace; verbální komunikace; gesta; řeč těla; pracovně společenské vztahy; nonverbal communication; verbal communication; gestures; body language; work relationships