Laboratorní markery sepse - Ochozková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Sepse a její komplikace jsou v současné době nejčastější příčinou úmrtí v důsledku multiorgánového selhání na jednotkách intenzívní péče. Cílem práce bylo posoudit nejvhodnější rutinně použitelný marker s dostatečnou diagnostickou senzitivitou a specificitou pro časný záchyt rozvoje sepse.Pro práci byl použit vybraný soubor dat pacientů z oddělení s intenzívní péčí a pacientů z oddělení neonatologie Nemocnice České Budějovice a.s..U pacientů byla provedena stanovení koncentrace parametrů: PCT, CRP a IL-6.Pro diagnózu a hodnocení změny klinického stavu ve vztahu k sepsi je výhodný PCT. Pro monitorování stabilního průběhu a klinického stavu je užitečné a postačující sledování dynamiky CRP. U novorozenců klesá senzitivita PCT u sepse asi díky nezralosti jater a imunitního systému, proto se jeví podle zkušeností získaných v Nemocnici České Budějovice a.s. vhodnější místo PCT stanovovat IL-6.
Laboratory markers of sepsis
Keywords: C-reaktivní protein; Interleukin-6; marker; Prokalcitonin; sepse.; C-reactive protein; Interleukin-6; marker; Procalcitonin; sepsis