Vyhodnocení emisí amoniaku z chovu drůbeže ve vybraném zemědělském podniku - Hucek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá znečišťujícími látkami, které unikají do ovzduší při intenzivním chovu brojlerových kuřat. Největším znečišťovatelem je plyn amoniak, který má za následek především tvorbu skleníkového efektu a tím přispívá ke globálnímu oteplování planety. Mnoho vědců se zabývá možnostmi na snížení toho nežádoucího plynu, a proto vyvíjí moderní technologie ustájení pro všechny druhy hospodářských zvířat chovaných v intenzivním hospodářství. Závěrečná práce vyhodnocuje produkci emisí zemědělského chovu brojlerů. Především vyhodnocení roční emise amoniaku a snižování produkce tohoto plynu, ve vybraném zemědělském podniku. Měření probíhalo u soukromé zemědělské firmy ZEFA Nová Pec spol. s r. o. v zemědělském areálu chovu brojlerových kuřat, ležící nedaleko Strunkovic nad Blanicí.
Evaluation of ammonia emissions from poultry farming in a selected farm
Keywords: brojlerová kuřata; emise; amoniak; welfare; znečištění ovzduší; chov; drůbež; broiler chickens; emission; ammonia; welfare; air pollution; breeding; poultry