Využití NIC a NOC v ošetřovatelské péči na standardních odděleních. - Vaculčíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
V diplomové práci se zaměřujeme na aktuální problematiku využití NIC a NOC v ošetřovatelské péči na standardních odděleních. Implementace unifikovaného ošetřovatelského jazyka je velkou výzvou pro české ošetřovatelství. Prostřednictvím sjednocené odborné terminologie a standardizovaných elektronických dat se zefektivňuje spolupráce zdravotníku z odlišných pracovišť a rozvíjejí se ošetřovatelské statistické registry, které jsou prospěšné pro rozvoj ošetřovatelského výzkumu a v nemalém měřítku zkvalitňují ošetřovatelskou péči ve zdravotnických zařízeních. Tato diplomová práce je součástí výzkumného grantového projektu, realizovaného katedrou Ošetřovatelství, Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, GAJU JU 079/2010/S s názvem: Použití koncepčního modelu a klasifikačních systémů v ošetřovatelské dokumentaci. V teoretické části mapujeme, především ze zahraniční literatury, základní teze, principy a novinky o vývoji a klasifikačních systémech. Stanovili jsme před výzkumem čtyři stěžejní cíle, které se zaměřují na využití klasifikačních systémů na standardních odděleních, dále na aspekty ovlivňující zavedení klasifikačních systémů na standardních odděleních, zpracování návrhů a řešení aplikace klasifikačních systémů a ověření uplatnění klasifikačních systémů na standardních odděleních. Výzkum byl realizován ve spolupráci s jihočeskými pracovišti: Nemocnice České Budějovice a.s., Nemocnice Český Krumlov a.s., Nemocnice Jindřichův Hradec a.s., Nemocnice Prachatice a.s., Nemocnice Strakonice a.s., Nemocnice Tábor a.s., Nemocnice Písek a.s. Empirická část byla zpracována formou kvalitativně-kvantitativní metody. Z technik jsme vybrali obsahovou analýzu dokumentu a polostrukturovaný rozhovor. Kvantitativní šetření bylo provedeno dotazníkovou formou. Prostřednictvím obsahové analýzy jsme zkoumali diagnosticko-ošetřovatelský management z vybraných dokumentací ověřovaných nemocnic. Rozhovory jsme realizovali s hlavními sestrami a především jsme se zaměřovali na okruhy témat ošetřovatelské dokumentace a diagnosticko-klasifikačních systémů. K rozhovorům se vztahovaly tři výzkumné otázky. Rozhovory byly interpretovány ve formě myšlenkových map. Dotazníkové šetření bylo určeno pro všeobecné sestry ze standardních chirurgických a interních oddělení. K dotazníkovému šetření se vztahovaly 4 hypotézy. Kvantitativní data byla zpracována statistickou formou, využili jsme frekvenční tabulky a dále jsme pracovali s testem shody Chí-kvadrát. Výstupem diplomové práce je základní modul ošetřovatelské diagnostiky, dle NANDA-I, NIC a NOC, jenž byl předložen sestrám, odborníkům z praxe, k testování. Ošetřovatelská odborná veřejnost byla informována o výsledcích z obsahové analýzy na III. Jihočeské konferenci nelékařských zdravotnických pracovníků v Českých Budějovicích.
Use of NIC and NOC nursing care in the standard units
Keywords: nemocný; sestra; ošetřovatelská péče; klasifikační systémy; unifikovaný jazyk; patient; nurse; nursing care; classification systems; unified language