Zlomky ve výuce matematiky - Šestáková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je souborem znalostí týkajících se vývoje zlomků a jejich zavedení v hodinách matematiky na základní škole. Teoretická část je zaměřena na historii, vlastnosti zlomků a početní operace s nimi. Uvádím zde také možnosti výskytu problémů a složitostí při výuce tohoto tématu. V praktické části se zabývám úrovní znalostí dané tématiky na 1. a 2. stupni základní školy a to konkrétně v 5. a 7. ročníku ZŠ, ZUŠ a MŠ Ledenice. Dále testuji znalosti žáků 2. ročníku víceletého gymnázia v České ulici v Českých Budějovicích. Součástí mé diplomové práce je část věnovaná příkladům vztahujícím se k dané problematice. Jedná se o příklady, které by mohly sloužit k procvičování, prohlubování nebo osvojování učiva. Příklady jsou určeny pro studenty základních škol, případně nižších ročníků víceletých gymnázií a učitele matematiky.
Fractions in mathematics