Úrazy vzniklé při zimních sportech z pohledu zdravotnického záchranáře - Mařík, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma této bakalářská práce je Úrazy vzniklé při zimních sportech z pohledu zdravotnického záchranáře. Práce je zaměřena na spolupráci zdravotnické záchranné služby a Horské služby České republiky během ošetřování úrazů vzniklých při zimních sportech. Teoretická část této práce je rozdělená do třech částí. První část obsahuje přehled a krátký popis nejčastějších zimních sportů a tabulku s počtem úrazů spojených se zimními sporty. Ve druhé části jsou základní informace o Horské službě České republiky včetně její historie a vývoje. Třetí teoretická část popisuje zdravotnickou záchrannou službu podle zákona č. 374/2011 Sb., o zdravotnické záchranné službě. V praktické části této práce je rozbor rozhovorů, které jsem uskutečnil s náhodně vybranými respondenty. Tito respondenti byli vždy zaměstnanci zdravotnické záchranné služby nebo Horské služby České republiky a s daným tématem měli mnoho zkušeností. Tyto rozhovory byly uskutečněny s cílem zjistit, jak v České republice probíhá spolupráce zdravotnické záchranné služby a horské služby a popsat konkrétní činnost obou složek při úrazech, které vznikly při zimních sportech. Dalším stanoveným cílem bylo zjistit, kdy a při jakých úrazech k této spolupráci dochází. Výzkum mimo jiné ukázal, že ke spolupráci těchto dvou složek dochází v daných regionech téměř každý den a tato spolupráce je na velmi vysoké úrovni.
The accidents occurring during the winter sports from the perspective of paramedic
Keywords: Horská služba České republiky; Úrazy; Zdravotnický záchranář; Zdravotnická záchranná služba; Zimní sporty; The Mountain rescue service of the Czech Republic; The accidents; The paramedic; The Emergency Medical Service; The winter sports