Kokain jako statusový symbol - Mottlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce s názvem ?Kokain jako statusový symbol? se zabývá vztahem kokainu a statusového symbolu. Práce poukazuje na rychle se zvyšující oblibu kokainu, který pravděpodobně částečně nahrazuje roli extáze, co by taneční drogy. Jelikož tento trend dosahuje celoevropského měřítka, z tohoto důvodu považuji toto téma za aktuální a hodné zájmu. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, které na sebe navazují. Teoretická část představuje vymezení obecně dostupných poznatků. Zde je obsažen popis kokainu jako rostliny v kontextu historie jeho užívání. Dále je zde uvedeno jeho objevení a použití v souvislosti s jeho použitím v minulosti. Zaměřuje se také na psychické a somatické účinky kokainu, jejich obecný mechanismus a formy aplikace. Pro úplnost jsou uvedeny i následky při dlouhodobém užívání kokainu. Poté se práce věnuje symbolu, jeho významům a rituálu. Poslední teoretická kapitola se zaměřuje na souhrn poznatků o společenském systému a sociální struktuře, dále pak se věnuje popisu sociálního statusu, statusového symbolu a v neposlední řadě také tématikou sociálního aspektu užívání kokainu. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu. Cílem této předkládané práce je analyzovat vztah kokainu k vyjádření sociálního statusu ve formě statusového symbolu. Pro dosažení cíle byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu. Samotné získávání dat bylo realizováno prostřednictvím techniky narativního interview.
Cocaine as a status symbol
Keywords: Kokain; symbol; společenský systém; sociální struktura; sociální status; statusový symbol; sociální aspekt; Cocaine; symbol; social system; social status; social structure; status symbol; social aspect